Teď na jaře potřebujeme všichni sílu zelených bylinek. Jak do jídla, tak i ve formě čajů :). Tady v centru města je to trochu problém, příliš mnoho pejsků se tu venčí :), tak si na našem činžákovém dvorečku pěstuju kopřivu a bršlici a průběžně sklízím :)...
Proč kopřiva, to je už tak omleté téma, každé jaro se o tom všude píše a mluví. Tak jen pár poznámek.
Nesbírat po ránu, ale za slunného počasi odpoledne, a ještě ne tam, kde je příliš hojná - sluníčko zatlačí v ní obsažené dusičnany do kořenů. (Podobné to je i u černého bezu, taky je lepší sbírat ho odpoledne za slunného počasí.)
Kdo má sklony k ledvinovým kamenům, tak opatrně.
Kopřiva se nehodí ani pro lidi s onkologickým onemocněním.
Je to rostlina ohnivá, je spojena s Marsem, hodí se pro pomalé lidi, ve kterých rozpohybuje energii. Temperamentní ohnivý člověk ji až tak nepotřebuje :).
Kopřivové očistné kúry nejlépe do Žofie (15.5.). Jinak ke konzumaci se dá používat stále, protože neustále někde dorůstají mladé rostliny.
Proč bršlice, o tom třeba tady: Bršlice kozí noha.
Přihlásit se k odběru:
Komentáře k příspěvku (Atom)
Snídaňová inspirace - francouzský toust
Jako vždy, normálně nesnídám, ale víkendovou snídani od Jardíčka neodmítám :). Tousťák obalený ve vajíčku rozmíchaném v troše mléka. Jinak n...
-
Jen pro připomenutí toho, co zde již několikrát zaznělo :). Ořechy (vlašáky, lískáče...) - taky milujete jejich chuť v době dozrání, ještě n...
-
Recepty z červené (a nověji i žluté a bílé) řepy zde na Střípkách se vyskytují v polévkách, jídlech, pití, v pickles... tady je jejich souhr...
-
Po zimě potřebujeme všichni nabrat sílu... měli jsme málo sluníčka, málo živých potravin. To vše nyní můžeme plnými doušky nabírat z rodícíh...





Žádné komentáře:
Okomentovat