Zcela geniální bylinka.
Léčivých účinků a možností použití je dnes už plný internet. Tak tedy jen malé shrnutí.
Bršlice (Aegopodium podagraria)
Bršlice kozí noha (Aegopodium podagraria), nebo taky kerhák, kerhátek, husí packa, podágrová bylina, heř, husí noha, jarous, jericho, kozí list. Anglicky snow in the mountain (sníh na horách). Oficiální jméno bylo odvozeno od řeckých slov aigos (koza) a apodos (noha), protože její listy připomínají otisk kozího kopýtka a zároveň se používala při léčbě dny, jejíž starý název zní Podagra.
Sbírá se oddenek a listy před rozkvětem, k jídlu mladé lístečky ještě nerozvinuté…
Použití:
- Obsahuje vitamín A, C, železo, mangan, měď titanu, éterické oleje, kumarin a tanin, silice, třísloviny, hořčiny, organické kyseliny, chemicky nejasný aegopodin.
- Rozpouští nadbytečnou sůl v těle, což je prospěšné při léčení dny a revmatismu.
- Bolesti kloubů - revma, revmatoidní artritida, dna.
- Zlepšuje pohyblivost kloubů.
- Syrová – v salátu nebo špenátu - odstraňuje z krve kyselinu močovou a její krystalky, které se usazují v kloubech, vazech, sliznicích, chrupavkách i kůži.
- Snižuje srážlivost krve.
- Podporuje normální trávení, látkovou výměnu.
- Zklidňuje a léčí otoky.
- Má močopudné účinky – při zadržování vody v těle.
- Je prospěšná při močových kamenech, zabraňuje vzniku ledvinových kamenů.
- Odkyseluje organismus (např. po zimě).
- Uvolňuje křeče (např. v oblasti břicha).
- Urychluje a podporuje hojení zanícených ran.
- Pomáhá při hemeroidech.
- Při komářím štípnutí stačí rozmačkat stonek listu a potřít jím poštípané místo, během pár minut zmizí bolest i podráždění kůže.
- Pomáhá od bolestí dolních končetin. Jako obklad – čerstvě natrhané listy mají zklidňující účinky na bolavé, zánětlivé klouby palce.
- Když bolí nohy - koupel z kořenů bršlice. 100 g čerstvých kořenů povařte ve 2 litrech vody a nechejte táhnout 15 minut. Poté nálev vlijte do nádoby na koupel nohou a přidejte tolik vody, aby vám teplota byla příjemná.
- Čaj (nálev): 5-7 listů přelijeme 250 ml vroucí vody a necháme 15 min. luhovat. Užíváme 3x denně před jídlem max. 3 týdny.
Léčitelka sv. Hildegarda z Bingenu uvádí bršlici jako velice vzácnou bylinu, která podporuje trávení, rozpouští kyselinu močovou, působí antirevmaticky, odvodňuje (silný močopudný prostředek), působí protizánětlivě, uvolňuje křeče, obklady se přikládají na otevřené rány či hemoroidy.
Jako zelenina:
Polévky, špenát, salát, pomazánky, osmažená v olivovém oleji jako chipsy, vegetariánské karbanátky, zeleninové nádivky, bylinkové brambory, do těst – chleba, slané koláče, jídla z jednoho hrnce (eintopfy), pesta a bylinková másla, do mixovaných nápojů s ovocem, smoothies, dodává bylinkovým limonádám a bylinným likérům vynikající aroma a chutná i naložená v octě, v bylinkovém oleji nebo prostě jen na chlebu. Květy a listy se používají jako jedlá ozdoba na sýrové mísy a do studeného bufetu. Mleté plody slouží jako koření.
Zdroj:
https://bylinkyproradost.cz
https://www.bylinkyprovsechny.cz
https://www.pharmapoint.cz
Přihlásit se k odběru:
Komentáře k příspěvku (Atom)
S Ellou Šamánkovou (nejen) o smrti a odcházení
S Ellou Šamánkovou (nejen) o smrti a odcházení Zdroj: YouTube, kanál Nechsenest CZ

-
Patizon osolit, trochu nechat vypotit jako cuketu, obalit v těstíčku. Těstíčko: vejce, hraška, mouka, trochu mléka, sůl. A potom ještě obali...
-
Byla vynikající. No, dyk ji dělal Jardíček, tak jak jinak :-). Cibule, kousek mrkve osmahnout, medvídek a trochu špenátu, kmín, bazalka, pod...
-
No a protože letos už leckde kvete... a protože mi se starým blogem zmizelo hodně užitečných informací, popovídám o něm teď znovu. A ne jen ...
Žádné komentáře:
Okomentovat