Opět jsem zkusila něco nového. "Zlatej déšť" opravdu upřímně miluju, to asi každej, všichni už se po zimě těšíme na cokoliv rozkvetlého... A sluníčkovej zlatej déšť svítí do všech dálek :). Jako asi každej taky ví, že "zlatej déšť" je nepravej název, správně se jmenuje zlatice, Forsythia - je jich vícero druhů, kultivarů.
Pravej zlatej déšť je štědřenec, kvete později, má takové převislé hrozny květů, jeden máme u Chrudimky cestou do práce. POZOR! Úplně všechno z něho je jedovaté! POHOV!
Řeč je ale o nepravém zlatém dešti, o zlatici. Ten je jedlý a léčivý, dokonce jeho plody patří do základní TČM.
Vyskočilo na mne video od velmi milých lidí - "Divoké jedlé rastliny" v libozvučné slovenštině, tady: https://www.facebook.com/divoke.jedle.rastliny. No a zkusila jsem. Má pravdu chlapec, květ je poněkud hořký. Malinko. Kdysi bych plivala, nic s náznakem hořkosti bych nepozřela, ale před lety jsem vysvětlila mým chuťovým pohárkům, aby začaly vysílat mozku signál, že hořké je prospěšné a dobré, že to mým játrům chutná :). Hned poté jsem ochutnala květ pampelišky, kterou běžně konzumuju - a ta je daleko hořčí? Hořčejší? Více hořká :).
Popídila jsem se po informacích o zlatici a je toho na internetu dost. Perfektní je povídání od mé oblíbené autorky MUDr. Aleny Hamplové: Zlatice - překvapivě cenné léčivo.
Ne, že bych rostlinku přidala do množiny mých sbíraných oblíbeností, na to jsem příliš konzerva, ale pár kvítků si nasuším kvůli barvě - a v čajíčku to prý hořké není - a určitě živá kvítečka přidám na ozdobu na talíř, pokud bude příležitost :).
Svítí dodaleka a je ho ve městech plno :).
Přihlásit se k odběru:
Komentáře k příspěvku (Atom)
Aviváž z levandule
Na toto jsem narazila na FB na stránce Levandulová zahrada Anette. Levandulová zahrada v obci Klapý, majitelka Ing. Simona Görtlerová. Moc ...

-
Recepty z červené (a nověji i žluté a bílé) řepy zde na Střípkách se vyskytují v polévkách, jídlech, pití, v pickles... tady je jejich souhr...
-
Byla vynikající. No, dyk ji dělal Jardíček, tak jak jinak :-). Cibule, kousek mrkve osmahnout, medvídek a trochu špenátu, kmín, bazalka, pod...
-
Opět jsem zkusila něco nového. "Zlatej déšť" opravdu upřímně miluju, to asi každej, všichni už se po zimě těšíme na cokoliv rozkve...
Žádné komentáře:
Okomentovat