Vynikající... opravdu :). Skvěle to Jardíček vytvořil :).
K tomu názvu, je to trošku oříšek. Ten teda v jídle není, ale...
Dle netu:
Dhal je tradiční indický pokrm. Jedná se o hustou kaši na slano. Tradičně se dhal vaří z půleného loupaného munga (indicky mung dal). Není-li mung dal k sehnání, nahradíme ho loupanou půlenou červenou čočkou. Obě tyto luštěniny jsou velmi dobře stravitelné a mají krátkou dobu přípravy.
V indickém pojmenování se můžeme setkat s podobným názvem – dal. Tak se nazývá luštěnina, která je loupaná a půlená a tradičně se z ní hojně vyrábí právě kaše dhal. Můžeme zakoupit Mung Dal, Chana Dal (půlená cizrna), Toor dal (půlený druh hrachu), Masoor dal (půlená červena čočka) apod.
Máme zde dva podobné pojmy:
dal – půlená loupaná luštěnina
dhal – tradiční indická luštěninová kaše.
Naše jídlo, ať už jakkoliv pojmenované, vzniklo takto:
Na 2 lž. ghi 1 cibule na drobno, stroužek česneku, trochu koření - kmín, koriandr, kurkuma, zázvor, hořčičné semínko, zpěnit, rozvonět, na to pikslu pasírovaných rajčat, do toho asi 4 hrstičky červené čočky, 20 minutek pomalu probublávat, až je čočka hotová, pak několik lžic uvařené cizrny, dosolit, ještě trochu ghi na zjemnění.
Placky byly koupené v ledničce, stačí je ohřát :). Ale už tu byl recept na rychlé placky, tady: nan.
Přihlásit se k odběru:
Komentáře k příspěvku (Atom)
S Ellou Šamánkovou (nejen) o smrti a odcházení
S Ellou Šamánkovou (nejen) o smrti a odcházení Zdroj: YouTube, kanál Nechsenest CZ

-
Patizon osolit, trochu nechat vypotit jako cuketu, obalit v těstíčku. Těstíčko: vejce, hraška, mouka, trochu mléka, sůl. A potom ještě obali...
-
Byla vynikající. No, dyk ji dělal Jardíček, tak jak jinak :-). Cibule, kousek mrkve osmahnout, medvídek a trochu špenátu, kmín, bazalka, pod...
-
No a protože letos už leckde kvete... a protože mi se starým blogem zmizelo hodně užitečných informací, popovídám o něm teď znovu. A ne jen ...
Žádné komentáře:
Okomentovat