Rychlokvašenou zeleninu miluju a dělám v různých podobách, více se jí pověnuju v samostatném článku. Teď mne inspiroval odkaz na použití právě rostoucího medvědího česneku. Jsem na výsledek velice zvědavá, často dávám do zeleniny celé stroužky česneku, ale jak ho jinak miluju, tak kvašený mi až tak nic moc chuťově neříká. Proto jsem zvědava velice na medvídka.
Takže nejdřív nutno dát dohromady suroviny. Zelí, cibule, medvědí česnek, kmín, sůl. Nebo jiné ingredience dle osobních preferencí.
Nakrájíme, okmínujeme a posolíme.
Posolené pomačkáme, zelí začne pouštět šťávu. Až nakonec jsem přidala na kousky pokrájené listy medvídka.
No a začnete hňahňat do zavařovačky - nebo jestli máte keramický minikvašák... nebo velký kvašák :-)... Hňahňat nutno důsledně, vytlačí se vzduch a uvolní se šťáva. Kdo kvasí na zimu zelí, tak to je stejné.
No a stejně jako se kvasí zelí, postupuje se podobně i u rychlokvašenin... takže musí být ponořeno pod tekutinou (vlastní šťáva a převařená voda). No a nechá se několik dnů v teple - v kuchyni...
Osobně jsem zkusila postupně tři způsoby:
1. Zalije se převařenou vodou, až přeteče - a zavařovačka se zavře. Ne až úplně na doraz, uvolňovaný vzduch musí ven. A nechá se těch pár dní být. Akorát je nutno dát sklenici do misky, neboť tekutina je pod víčkem protlačována mimo sklenici :).
2. Do širokohrdlé zavařovačky jsem shora postavila láhev s vodou, která obsah zatížila, takže obsah byl pod vodou a vzduch se mohl uvolňovat mimo.
No a 3. způsob používám nyní - nejčastěji, pořídila jsem si stlačovací pružinu, přímo na to dělanou. A je to zcela bez problémů. Pružinou zatlačím obsah v hrdle a přes to zavřu "Omnia Twist" tedy šroubovací víčko. Jde to na klasické zavařovačky.
Dnes jsem si naplnila jednu jedinou lahev - má obsah asi jeden a půl litru, taková kulatá zavařovačka po něčem dobrým. Padlo na to třičtvtě té malé zelné hlávky a tři cibule. Nechtěla jsem dělat víc, protože netuším, jak to s tím medvídkem bude chutnat :).
Pokud se to osvědčí, ještě je dost času na zopakování, medvídek ještě nějakou chvíli bude k dispozici. U nás má zatím jen poupata...
Jáji, to vypadá dobře, zaujala mě ta pružina, tu mají asi v domácích potřebách?
OdpovědětVymazat[1]: Pružinu jsem si objednala tady... a hned rovnou dvě, dělávám dvě klasické zavařovačky najednou :)
OdpovědětVymazathttp://www.reproplast.cz/detail-stlacovaci-pruzina-pickles.html?_ID=3152009230229&rozbaleno=