neděle 17. dubna 2016

Chlebánek s medvídkem

V sezóně medvědího česneku je ideální čas na probuzení vlastních sil, může nám s tím pomoci, to se ale podaří jen díky jeho syrové - živé podobě. Proto po celou dobu, co roste (což už nebude dlouho trvat, na Moravě už kvete, v Polabí už kvést začíná, takže odkvete a zatáhne se do země), je dobré se na něm pást :). Dá se používat samozřejmě jako jiné divoké zeleniny - byliny - do jídel jako špenát, do závinů, do těst, vynikající je v podobě pesta, dá se i zamražovat, dá se i sušit (odpůrci jeho sušení tvrdí, že pak nevoní, ale asi záleží na způsobu sušení :) ), dá se uchovat nadrobno pokrájený a nahňácaný do sklenice s maximálním vytlačením vzduchu, to už jsme zde také psala... ale úplně nejprospěšnější nám je za Á už jen ta procházka, kterou musíme podstoupit, abychom se k němu dostali :))) a za Bé jeho živá síla s živými enzymy. Takže zobat už venku v lese nebo na zahrádce - a pak v syrovém stavu do všeho, do čeho to jde. Do talíře s polévkou, na brambory, rýži, těstoviny, do salátů... a úplně nej na chleba s máslem :). Tak tedy dobrou chuť a díky, Matko Přírodo, za všechny tvé dary :).

Žádné komentáře:

Okomentovat

Kopřiva a bršlice

Každé jaro velice často popíjím kopřivy a bršlici. Kopřivy jen do Žofie, tedy do 15. 5., ale mladé po posekání v průběhu celého roku, jak mn...