pondělí 21. dubna 2025

Velikonoční celozrnná nádivka

Jediný pečivo, který doma po svátcích zbylo, byl celozrnnej semínkovej tousťák. Jal se tedy Jardíček nádivku z něho vytvořit. A dobře udělal :). Jen ještě taková technická :). Přinatrefila jsem se kdesi na sítích k rozpravě, že vlastně nádivka tomu celostátně říkáme blbě, že v prakuchařkách byly desítky nákypů, že toto je nákyp. Nádivkou se stane, když se vecpe do mrtvolky. Ale jsem taky zvyklá na "nádivku", asi u ní zůstanu :).
Takže jako vždycky - pečivo (v tomto případě celozrnný toust se semínkama namočit mlékem, tím i byl do šeda, ne jako z bílého pečiva), do toho žloutky, spařený kopřivy + mladou bršlici + medvídka z chalupy, do toho cibuli a česnek osmahnutý do barvy, což chuťově výrazně pomůže "nahradit" chuť absentujícího něčeho masového, s čímž se většinou dělává. Smíchat a opatrně vmíchnout sníh z bílků. Péct 40 minut na 180 st. dle trouby, na špejli.
No a protože jaro... sem si to kapku vytunila z jedlého dvorečkového kvetení.
Bez kytiček takto :).

Žádné komentáře:

Okomentovat

Hash brown ne jako placka

Hash brown už tu jednou od Jardíčka byl, s mozzarellou . Tenhle recept je ale prý něco jako prarecept, jak to vlastně vzniklo. Na drobno nas...