čtvrtek 19. října 2023

Oříškovosemínková pomazánka

No a tady je ten slíbený recept od Marie Helen:
Pro inspiraci posílám recept na mňamózní pomazánku ze semínek.
Pomazánka ze semínek/oříšků
INGREDIENCE:
- Dýňová nebo slunečnicová semínka. Pomazánka je vynikající i z vlašských ořechů.
- Sušená nebo čerstvá rajčata.
- Bylinky - například provensálské koření, saturejka, rozmarýn.
- Česnek - je vhodné mu vyndat vnitřní část (po rozkrojení vyndat střed), je pak lépe stravitelný.
- Špetka mořské soli (nebo ještě lépe: umeocet --> umí pomazánku "zakonzervovat", vydrží déle v lednici).
POSTUP:
1) Namočíme semínka/ořechy přes noc. Pokud používáme sušená rajčata, namočíme i ta.
2) Rozmixujeme všechny ingredience (pokud používáme čerstvá rajčata, doporučuji nejprve rozmixovat semínka/oříšky, a teprve pak přidat rajčata).
Pomazánka je lepší, když se pár hodin odleží.
V lednici vydrží 3-4 dny.
Dá se jíst nejen jako pomazánka na chleba. Když se trochu naředí, je z ní výborná zálivka na salát nebo omáčka na těstoviny/rýži.


Moje varianta - použila jsem vlašáky, lískáče, směs větších semínek a sezam. Rajčata jsem dala jak sušená, tak živá. Z živých bylinek jsem dala rozmarýnek, dobromysl a bršlici. Česnek trávím dobře, takže celý. Rajčátka jsem nerozmixovala úplně, že aby trochu kousky a barevný :).
Pomazánka mi moc chutnala :). A zkusila jsem i tu verzi na těstoviny, ale převozem (krabičkuju si do Kolbenky) a ohřátím na pánvičce se to celý tak nějak spojilo, těstovinky to nacucaly do sebe, na fotce to vypadá, jako by to už někdo jedl :). Ale dobrý to bylo. Určitě zvopáknu.

Žádné komentáře:

Okomentovat

S Ellou Šamánkovou (nejen) o smrti a odcházení

S Ellou Šamánkovou (nejen) o smrti a odcházení Zdroj: YouTube, kanál Nechsenest CZ