Ptala se mne tuhle kamarádka, proč ty "náhražky". Upřímně ji zajímalo, proč vegetariáni "potřebují" něco jako knedlozelovepřo, segedin, teď třeba tu frankfurtskou. Odpověď má asi každý vege jinou. Za mne - měla jsem výrazně ráda vepřoknedlo, moravskýho vrabce, vařený hovězí... Prostě maso. Jsem NULA plus, tedy výrazný masožrout. Ale neskutečně líto mi je toho zabití a snědení oněch bytostí. Tvorečků. Jsou jako my. Milují život, slunce, krmení... A my je jen tak zabijeme. A to mi líto je neskutečně.
Ovšem paměťová stopa tu stále je, takže stále vnímám tu příjemnou chuť tučného, smaženého, kořeněného... třeba se z toho někdy dostanu.
Zatím je pro mne milé, když Jardíček vyrobí něco, co uspokojí moje naprogramované chuťové pohárky. Například tato polévka je nerozdělitelně (zatím) spojena se školní kuchyní a se závodkou následně.
Cibule na hrubo do sklovata, lžíce papriky, lžíce protlaku. Rozvonět, 2 lžíce mouky, trošku osmahnout, zalít zeleninovým vývarem nebo vodou, 2 - 3 brambory na kostičky, lžička kmínu, osolit, 20 minutek povařit.
Mezitím osmahnout, sojové párky, aby trošku křupaly. Do uvařené polévky přidat hrst zeleného, lžičku majoránky, párečky, pár minutek povařit.
A protože klíčím, tak trošku živé zelené energie :)
Přihlásit se k odběru:
Komentáře k příspěvku (Atom)
Aviváž z levandule
Na toto jsem narazila na FB na stránce Levandulová zahrada Anette. Levandulová zahrada v obci Klapý, majitelka Ing. Simona Görtlerová. Moc ...

-
Recepty z červené (a nověji i žluté a bílé) řepy zde na Střípkách se vyskytují v polévkách, jídlech, pití, v pickles... tady je jejich souhr...
-
Byla vynikající. No, dyk ji dělal Jardíček, tak jak jinak :-). Cibule, kousek mrkve osmahnout, medvídek a trochu špenátu, kmín, bazalka, pod...
-
Opět jsem zkusila něco nového. "Zlatej déšť" opravdu upřímně miluju, to asi každej, všichni už se po zimě těšíme na cokoliv rozkve...
Žádné komentáře:
Okomentovat