Je opravdu vynikající, děláme ho v rodině už roky roky :). Recept je použitelný i na bezinky, na ty se letos teprve chystám :). Ale aronie už jsem na chalupě sklízela. Na jednom stromku jsem sklízela já, na druhém paní Kosice. Nijak výrazně jsme se nerušily, i když jsem měla tendence si s ní pokecat... nakonec jsme sklízely svorně mlčky :). Z tohohle špánku bylo něco málo přes litr šťávy.
Recept už tu je, ale ráda si ho zopakuju:
Litr prolisované šťávy z bezinek nebo z aronií, 500 g cukru, kousek celé skořice, několik hřebíčků, půl litru vodky nebo slivovice, osobně slivovici v tomto případě nemám ráda, je potom moc "slivovicová" chuť, vodka bez chuti se mi jeví býti praktičtější 🙂. Šťávu promíchat s cukrem, přidat kořeníčko a 10 minut povařit. Nechat vychladnout a druhý den přecedit a promíchat s lihovinou. Do čistých lahví a nechat v klidu, temnu a chladnu.
Cedila jsem to přes cedníček, protože kuatam nemůžu najít starou plínku, používanou na tyto účely :).
Ještě jsem řešila, co s tím zbytkem po odšťavení. Asi by to šlo přidávat do jogurtů, do muesli, jenže nic takového běžně nejím, takže mne napadlo nabídnout to našemu pardubickému dvorečkovému panu Kosákovi jako pozdrav od jeho sestřenice od Krakonošova. No... a on se ale zatím neukázal, tak nevím, jestli to vůbec bude chtít...
Tak na zdraví, dílo se tentokrát opravdu podařilo :).
čtvrtek 9. září 2021
Přihlásit se k odběru:
Komentáře k příspěvku (Atom)
S Ellou Šamánkovou (nejen) o smrti a odcházení
S Ellou Šamánkovou (nejen) o smrti a odcházení Zdroj: YouTube, kanál Nechsenest CZ

-
Patizon osolit, trochu nechat vypotit jako cuketu, obalit v těstíčku. Těstíčko: vejce, hraška, mouka, trochu mléka, sůl. A potom ještě obali...
-
Byla vynikající. No, dyk ji dělal Jardíček, tak jak jinak :-). Cibule, kousek mrkve osmahnout, medvídek a trochu špenátu, kmín, bazalka, pod...
-
No a protože letos už leckde kvete... a protože mi se starým blogem zmizelo hodně užitečných informací, popovídám o něm teď znovu. A ne jen ...
Žádné komentáře:
Okomentovat