Drobenkový koláč určitě patří k české klasice a věřím, že každá rodina má nějaký ten svůj recept. Z dětství ho mám spojený s rybízem, rebarborou, meruňkami, švestkami. Až v mém dospělém věku jsme objevili arónie. Nebo spíš já jsem si objevila, zbytek rodiny je nějak nemusí. A tak pro mne drobenkový koláč je spojený s koncem léta, kdy arónie dozrávají. Měla jsem tu ještě pár švestek, které už křičely "Snězte nás, nebo je po nás", tak jedna řada byla z nich :).
Až v dospělosti jsem od kamarádky získala recept pro líné - hrníčkový :-). To miluju :). Úspora všeho a chuťově zcela srovnatelné :).
1 hrnek polohrubé mouky, 1 hrnek cukru, osminka másla (Hera, Dukát), což je pro laiky polovina klasického 250g másla :) = DROBENKA.
Od dětství vím, že drobenka se prostě žmoulá nejlíp rukama :). Jardíček ji dělal v robotu a taky to šlo, ale už to není ta pravá "žmoulenka" :).
Třetinu drobenky dáme bokem a ze zbytku doděláme TĚSTO: přidáme 1 hrnek polohrubé mouky, 1 prdopeč, 1 vejce, 1/4 l mléka (pomalu přilívat). V různých receptech na netu jsem teď viděla i víc vajec, i víc mléka, ale i takto minimalisticky s jedním vejcetem a hrnkem mléka to jde :). A zcela jednoduše se těsto nalije na plech s pečicím papírem :). Posype se ovocem a navrch se dá ta odložená třetina drobenky. A možná stejně jako já ji ujídáte, drobenka je prostě malá sladká vzpomínka na dětství :).
Podle trouby potom cca 15-20 minut asi tak na 200 st.
Můžu sem pro porovnání dát i ten původní rodinný recept, nehrníčkový, ale lžicový: 15 lžic polohrubé mouky, 1 prdopeč, 15 lžic mléka, 8 lžic rozpuštěné Hery nebo másla - rozpustit víc - asi 2/3 kostky, ze zbytku pak udělat drobenku, 8 lžic cukru krupice a 2 celá vejce. A pak samotnou drobenku - 4 deka másla, 4 deka hrubé nebo polohrubé mouky, míň než 4 deka cukru krupice. A dát na plech vysypaný hrubou moukou nebo strouhankou. Tenkrát ještě nebyl pečicí papír :).
Přihlásit se k odběru:
Komentáře k příspěvku (Atom)
S Ellou Šamánkovou (nejen) o smrti a odcházení
S Ellou Šamánkovou (nejen) o smrti a odcházení Zdroj: YouTube, kanál Nechsenest CZ

-
Patizon osolit, trochu nechat vypotit jako cuketu, obalit v těstíčku. Těstíčko: vejce, hraška, mouka, trochu mléka, sůl. A potom ještě obali...
-
Byla vynikající. No, dyk ji dělal Jardíček, tak jak jinak :-). Cibule, kousek mrkve osmahnout, medvídek a trochu špenátu, kmín, bazalka, pod...
-
No a protože letos už leckde kvete... a protože mi se starým blogem zmizelo hodně užitečných informací, popovídám o něm teď znovu. A ne jen ...
Žádné komentáře:
Okomentovat