Jardíček tuhle našel na ulici na chodníku prcka ptačího a nevěděl, co s ním, tak ho dal aspoň na trávu.
A teď jsem se mihla u příběhu na FB Birding.cz, kdy pan Václav našel taky na ulici malinkou sýkorku. Vytvořila jsem z příspěvku a komentářů malý souhrn pro případ, kdyby někdo zase někde nějaké mimčo nalezl. A všem zúčastněným patří veliké poděkování:).
VS: Sedí na silnici, otevírá zobáček a zůstává na místě. Přenesl jsem ho vedle silnice na trávu. Potřebuje, prosím, nějakou pomoc?
Zelené Vendolí Josef: Potřebuje, je příliš malá... buď vrátit zpět do hnízda, tady do dutiny. Pokud ta možnost není, do ZS.
PM: Podle ceho usuzujete?
ZVJ: Podle nedorostlého peří, v tomto stadiu rozhodně nevyskakují z dutiny. Má aspoň týden čas...
LP: Už má trubičky, z hnízda nejspíš vyskočilo.
ZVJ: Ano, vyskočilo, ale moc brzo.
Pan VS se nedovolal do žádné záchranné stanice.
ZVJ: Spadáte pod naši stanici. Do sz vám dám číslo na naší záchytku ze Svitávky, domluvte s ní další postup.
HZ: Tenhle mrňous by měl být ještě pár dní v hnízdě, není pořádně opeřený. Můžete ho dát na noc do krabice vystlané ubrousky, vzít ho do tepla, a dopravit ho do ZS zítra ráno. Pokud tedy nevidíte/nedosáhnete na hnízdo. Pokud ano, vraťte ho tam.
VS: Provedeno. Teď by se měl asi trochu nakrmit. Čím?
HZ: Pokud máte možnost někde sehnat hmyz - moučné červy, cvrčky... Tak to by byla nejlepší volba, jinak můžete uvařit vajíčko natvrdo a podávat mu malé kousky pinzetou. Do zítra na tom určitě přežije a v ZS už dostane pořádný hmyzí dlabanec.
ZVJ: Mouční červi, vajíčko na tvrdo, do toho nastrouhat mrkev...jako nouzovka. .Jinak se snažte teplo cca kolem 30, používám stolní lampičku… můžete naškrábat třeba i hovězí nebo kuřecí maso...
VS: A dávat mu to do zobáčku, nebo mu to položit na dno krabice?
ZVJ: Pinzetou, shora, měl by otevřít zobáček, tak vložit do něho. Každé asi 3. sousto namočit.
ZVJ: Lépe pod nohy něco, aby se nerozjížděly... já používám hlubší květináč, zmačkané kapesníčky a shora lampu...
VS: Teď je v infrasauně, nastavil jsem ji na 36 stupňů, ale každou hodinu se vypíná.
ZVJ: Je to moc, stáhněte to na max 30...
VS: Ten teplotní senzor je úplně nahoře. Já mám za to, že dole je méně. Aspoň na to spoléhám, když jdu do té sauny s notebookem. A zdálo se mi, že mu je zima, protože se třáslo, tak jsem si říkal, že je trošku prohřeju a pak to vypnu. Bral jsem jako etalon teplotu svého těla. Představoval jsem si, že bych ho zahříval pod paží. Teď jsem to dal na minimum. PS: Nebylo to 36, ale 34. Já si pamatoval jen, že to bylo nějaké sudé číslo.
IZ: My jsme kdysi vykrmili malou sýkorku na nitěnkách pro rybičky, tehdy nic jiného moc nebylo k sehnání.
VS: Zkusím vypátrat zverimex. Teď vařím vajíčko.
VS: Zkusil jsem krmit vajíčkem a mrkví. První pozorování: něco spouští tu reakci otevírání zobáčku, ale nevím co. Pohybuji pinzetou nad hlavičkou a nic. Pak se něco stane a zobáček se otevře a po chvíli zase zavře. Nicméně jsem to párkrát stihl. Jakmile se dostane kousek vajíčka do pasivně otevřeného zobáčku (nevím, jak ví, že tam je), začne si je aktivně z pinzety brát, jako by je chtěla vytáhnout z druhého zobáčku. To působí dojmem zdravého instinktu. Ten malinký zobáček, když se otevře, se změní na veliký chřtán, přesto jsem se bál, abych jí nedal moc velké sousto. V jednu chvíli jsem se lekl, ale zdá se, že to proběhlo dobře. Teď spí.
Zítra bude asi pokračování příběhu na fb: https://www.facebook.com/photo?fbid=4758651757489487&set=gm.4670849616275924
A ještě tam paní dala informační letáček, ten se taky může hodit.
Přihlásit se k odběru:
Komentáře k příspěvku (Atom)
S Ellou Šamánkovou (nejen) o smrti a odcházení
S Ellou Šamánkovou (nejen) o smrti a odcházení Zdroj: YouTube, kanál Nechsenest CZ

-
Patizon osolit, trochu nechat vypotit jako cuketu, obalit v těstíčku. Těstíčko: vejce, hraška, mouka, trochu mléka, sůl. A potom ještě obali...
-
Byla vynikající. No, dyk ji dělal Jardíček, tak jak jinak :-). Cibule, kousek mrkve osmahnout, medvídek a trochu špenátu, kmín, bazalka, pod...
-
No a protože letos už leckde kvete... a protože mi se starým blogem zmizelo hodně užitečných informací, popovídám o něm teď znovu. A ne jen ...
Žádné komentáře:
Okomentovat