Několikátý rok "odebírám" bedýnky s čerstvou zeleninou a ovocem od místních farmářů, mnohokrát jsem to tady u receptů zmiňovala :). A bedýnky už tento týden začaly. Jsem jako pokaždé naprosto nadšena :). V bedýnce byl nádherný květák, saláty, nové brambory, rebarbora, kedlubna, mošt nebo ještě jablíčka na štrůdl, petrželka kudrnka, bylinky, no a "červená řepa". Netušila jsem, že to není červená řepa klasická, Jardíček asi taky ne, takže ji použil na tepelné zpracování.
Ale jak vidno zříti na fotce, je to řepa trošku jiná. Proužkovaná. Vygůglila jsem ji a že prý salátová - odrůda možná Tonda di Chioggia. Dočetla jsem se, že bulvy v lednici vydrží i dva týdny, ale natě že se mají sníst do několika dnů. Což je logické, zavadají. Tak příště budeme vědět, že je škoda tuhle nádheru tepelně zpracovávat :). Je velice zdobná a tepelným zpracováním ztrácí barvu. Jinak účinné (tedy člověku prospěšné) látky obsahuje stejně, jako řepa červená, jen nemá ten všepotřísňující krvavý pigment :).
Milé povídání o ní je třeba tady na těch stránkách: farma Vícemil.
Takže to je ona. Tedy už nakrájená a vhozená do kastrólku, recept bude následovat (řepa po burgundsku), takto krásně vypadá čerstvá :).
A takto krásně vypadala letošní první bedýnka. Tím, že jsou všechny ty zeleninky úplně čerstvě sklizené, a taky samosébně tím, že to je od místních farmářů, mohou se používat celé, včetně těch nádherných zelených natí... už tady několikero receptů taky bylo.
.
Škoda, že není něco takového i u nás.
OdpovědětVymazatVypadá to moc dobře .
[1]: Marcelko, a fakt není? Třeba tady jich je víc těch bedýnkářů, i Jednota dělá bedýnky... no, je to fakt radost :).
OdpovědětVymazat