Proč doporučuju začátečníkům klíčit mungo, to už jsem někde shrnula. Hrášek i cizrna jsou víc cimprlich. Hrášek když vám zaschne, tak pak po zalití zahnije do šíleného smradu :). Cizrna, z té se při špatném zacházení stane shnilé blátíčko. Stačí jedna špatná "kulička" a shnije vám celá várka... Přitom hrášek mi velice chutná, zatímco cizrna taky :). Tak jsem se s nimi naučila zacházet. Základ je, aby ani jedno nezaschlo a ani jedno nezahnilo. Dá se to uhlídat, ale chce to rozhodně víc péče, než třeba u munga. A oproti mungu neklíčí ani hrách, ani cizrna stejně, časově stejně. Taková klíčící anarchie mezi kuličkami panuje :). Žádný řád :). A hlavně!!! jednou si mi posteskla jedna paní, že jí to vůbec nechce klíčit. Výsledku jsme se spolu dobraly... Ehm... nutno použít hrách NEPŘEDVAŘENÝ :).
Repete: Přes noc ty suché svraskalé kuličky namočit :). Vodu poté použít na zalití kytek :). Nacucaný hrách vypadá tak krásně, tak kulatě :)... Zatímco mungo už začne ukazovat klíčky, hrášku to vždycky trvá o něco dýl. Ale stejně jako u ostatních semínek a zrníček, největší sílu mají, když jsou klíčky velikosti toho kterého semínka, bobule, zrna, bobu... :) Klíčící hrášky se zbavují svých slupek, ty obsahují nejvíce prdíčkových látek, naklíčené luštěniny právě bez té průsvitné slupky jsou na tom pokud jde o výrobu plynů o něco lépe :). A použití stejné... jen tak zobat, do salátů, jako příloha k jídlu, na chleba, do pomazánek... miluju je přidané do talíře s polívečkou :)... Cokoliv naklíčeného přidávám do jídla i našim psům a našemu zpěvnému ptactvu, anduly i zebřičky to milují... a přilepšovala jsem tím i venkovním cvrlikáčkům, když teď byly ty chladný dny... dřív jsem dávala i Karlovi Bílé Pacince a myškám... všeobecné nadšení :).
Přihlásit se k odběru:
Komentáře k příspěvku (Atom)
S Ellou Šamánkovou (nejen) o smrti a odcházení
S Ellou Šamánkovou (nejen) o smrti a odcházení Zdroj: YouTube, kanál Nechsenest CZ

-
Patizon osolit, trochu nechat vypotit jako cuketu, obalit v těstíčku. Těstíčko: vejce, hraška, mouka, trochu mléka, sůl. A potom ještě obali...
-
Byla vynikající. No, dyk ji dělal Jardíček, tak jak jinak :-). Cibule, kousek mrkve osmahnout, medvídek a trochu špenátu, kmín, bazalka, pod...
-
No a protože letos už leckde kvete... a protože mi se starým blogem zmizelo hodně užitečných informací, popovídám o něm teď znovu. A ne jen ...
Tak to mě ani nenapadlo, že lze nechat naklíčit i hrách a cizrnu. Díky za tip.
OdpovědětVymazat