Proč doporučuju začátečníkům klíčit mungo, to už jsem někde shrnula. Hrášek i cizrna jsou víc cimprlich. Hrášek když vám zaschne, tak pak po zalití zahnije do šíleného smradu :). Cizrna, z té se při špatném zacházení stane shnilé blátíčko. Stačí jedna špatná "kulička" a shnije vám celá várka... Přitom hrášek mi velice chutná, zatímco cizrna taky :). Tak jsem se s nimi naučila zacházet. Základ je, aby ani jedno nezaschlo a ani jedno nezahnilo. Dá se to uhlídat, ale chce to rozhodně víc péče, než třeba u munga. A oproti mungu neklíčí ani hrách, ani cizrna stejně, časově stejně. Taková klíčící anarchie mezi kuličkami panuje :). Žádný řád :). A hlavně!!! jednou si mi posteskla jedna paní, že jí to vůbec nechce klíčit. Výsledku jsme se spolu dobraly... Ehm... nutno použít hrách NEPŘEDVAŘENÝ :).
Repete: Přes noc ty suché svraskalé kuličky namočit :). Vodu poté použít na zalití kytek :). Nacucaný hrách vypadá tak krásně, tak kulatě :)... Zatímco mungo už začne ukazovat klíčky, hrášku to vždycky trvá o něco dýl. Ale stejně jako u ostatních semínek a zrníček, největší sílu mají, když jsou klíčky velikosti toho kterého semínka, bobule, zrna, bobu... :) Klíčící hrášky se zbavují svých slupek, ty obsahují nejvíce prdíčkových látek, naklíčené luštěniny právě bez té průsvitné slupky jsou na tom pokud jde o výrobu plynů o něco lépe :). A použití stejné... jen tak zobat, do salátů, jako příloha k jídlu, na chleba, do pomazánek... miluju je přidané do talíře s polívečkou :)... Cokoliv naklíčeného přidávám do jídla i našim psům a našemu zpěvnému ptactvu, anduly i zebřičky to milují... a přilepšovala jsem tím i venkovním cvrlikáčkům, když teď byly ty chladný dny... dřív jsem dávala i Karlovi Bílé Pacince a myškám... všeobecné nadšení :).
Přihlásit se k odběru:
Komentáře k příspěvku (Atom)
Aviváž z levandule
Na toto jsem narazila na FB na stránce Levandulová zahrada Anette. Levandulová zahrada v obci Klapý, majitelka Ing. Simona Görtlerová. Moc ...

-
Recepty z červené (a nověji i žluté a bílé) řepy zde na Střípkách se vyskytují v polévkách, jídlech, pití, v pickles... tady je jejich souhr...
-
Byla vynikající. No, dyk ji dělal Jardíček, tak jak jinak :-). Cibule, kousek mrkve osmahnout, medvídek a trochu špenátu, kmín, bazalka, pod...
-
Opět jsem zkusila něco nového. "Zlatej déšť" opravdu upřímně miluju, to asi každej, všichni už se po zimě těšíme na cokoliv rozkve...
Tak to mě ani nenapadlo, že lze nechat naklíčit i hrách a cizrnu. Díky za tip.
OdpovědětVymazat