Naše Nemalá vylétla z hnízda a tak si užíváme i jídla, která by nejedla - například houby :). Poprvé v životě jsem koupila na trhu trsan hlívy a Jardíček poprvé v životě vyráběl hlívový guláš a hlívovou dršťkovku. No já vím, že to lidi běžně jedí, ale tak jsme si aspoň na premiéru natěšeně počkali :).
Nuže guláš z hlívy ve veganském provedení :).
Cibulový základ - 2 cibule na drobno na 3-4 lžících oleje, smažit do měkka, pak asi půl kila hlívy na větší kusy chvíli smažit, potom 2 lžičky papriky, 2 stroužky česneku rozmačkat, troška rozmarýnu, půl lžičky kmínu, 2-3 lžíce rajského protlaku, bleskově osmahnout, zalít půl až třičtvrtě litrem vody, nechat 20 minut pomalu vařit.
Mezitím si udělat tmavou jíšku (2 lžíce oleje, 2 lžíce mouky, opatrně pomalu udělat tmavou zápražku), pár naběraček z vařícího hrnce přidat k jíšce, nechat provařit, nalít do vařícího hrnce a 10 - 15 minut minimálně vařit ještě společně.
Těsně před koncem půl lžičky rozemleté majoránky a dosolit.
Šlo by zahustit starým chlebem, ale ten momentálně doma nemáme.
A tady je důvod, proč hlívu zařadit do jídelníčku: Proč hlíva :).
A druhý den je to ještě lepší :))).

Související články
...
Dřív jsme hlívu pěstovali doma a upravovali na všechny možné způsoby. Byla moc dobrá.
OdpovědětVymazatKdyž teď manželovi řeknu, že jí koupím, tak nechce. Prý nemá chuť.
[1]: Jarmilko, mám úplně stejný pocit. Pro mne taky nemá žádnou chuť... ale pro pestrost jídelníčku je to určitě skvělá věc a když se podíváš na net, co všechno obsahuje, tak si myslím za mne dobrý :).
OdpovědětVymazat