Možná máte taky ve sklepě nebo ve špajzce loňská "domácí" jablíčka, neošetřená, kapku scvrklá, místy už malinko změklá... jíst se moc nedají.. ale využití stále mají :).
Nejen do jídel - štrůdly, žemlovky, koláče, plněné tousty, kompoty - zdravé slupky a zdravé kusy se dají nakrájet a nasušit. Jsem u babičky u ústředního topení a na něm se to suší samo :). Nepoužívám sušičku, nechci zbytečně zatěžovat zdroje - a specielně u jablíček mám ráda křížaly takové ty gumové :). V sušce nebo ve zbytkovém teple v troubě se přesuší a křupají, to u jablíček nemusím :). Křížaly a slupky sušené se pak mhou využít i na vynikající křížalový čaj...
Takže sušit se mohou jak samotné křížaly, tak i slupky :).
Nezapomeňte při vykrajování i na naše cvrlikáčky, sýkorky (a náš Dračínek) milují jadýrka :)
- a když už jsme u toho, tak na těchto starých jablíčkách - máte-li přebytky - si velice rády pochutnají kosí rodinky :).
Takže chutě do sušení :)
Z jablečných slupek je výborný čaj.
OdpovědětVymazatAno ano, i je do čaje přidávám :)
OdpovědětVymazat