Normálně nesnídám. Jen zcela vyjímečně. Celoživotně. Ale mám moc ráda začít den polévkou. Když je možnost, někdy během dopoledne si dát polévku. To mám ráda. Nemyslím klasickou svačinovou gulášovku, dršťkovku nebo tak něco :).
Pamatuju si, jak kdysi pradávno jedna kolegyňka mívala v práci miso polévku. A dozrál na ni čas i v mém životě :).
"Miso je hnědá kvašená pasta, pro jejíž výrobu se používají sójové boby, sůl, fermentační činidlo a často také nějaký druh obiloviny. Existuje mnoho druhů misa. Obecně platí, že čím je miso tmavší, tím déle bylo fermentováno a tím intenzivnější je jeho chuť." Konec citace, odkaz například tady.
Dnes byl časoprostor, dnes se to podařilo. Nepoužila jsem vývar ani zeleninu, spousta receptů je na Jíme jinak, jen jsem lžičku pasty rozmíchala v horké vodě a přidala zelené ze dvorečka - medvědí česnek, mladou bršlici, popenec.
Z uvedeného zdroje jen nějaké drobnosti: Miso obsahuje výborně stravitelné bílkoviny, řadu vitaminů, minerálů, enzymů a dalších látek, o jejichž účinku toho zřejmě zatím moc nevíme. Miso prý také pomáhá tělu vypořádat se s účinky radioaktivního záření.
Miso pastu nedáváme do vařící polévky, přišla by o své prospěšné látky, proto na chvilku polévku odstavíme a pak pastu vmícháme. Nebo v malém množství horké polévky rozmícháme asi 2-4 lžičky misa podle chuti a zamícháme do polévky.
Polévka vás zasytí, když do ní přidáte obilovinu. Pokud žádnou nemáte, nasypte do polévky ovesné vločky, kuskus, amarant, rýžové nebo polévkové nudle nebo quinou. Než se polévka uvaří, obilovina změkne a bude hotová. Jestli vlastníte kvásek, můžete zbytky kvásku vhodit do polévky jako nočky nebo kvásek do polévky rozmíchat. Získáte výbornou chuť. Skoro jako tradiční kyselo. Pro bezlepkovou verzi použijte rýžovou miso pastu. Sojová obvykle začátečníkům nechutná.
Miso polévka má mnoho benefitů. Nejenom, že po ránu nastartuje trávení, ale také ho pohladí, léčí a nezatíží. Je nám po ní prostě dobře a lehko.
Často do ní dáváme zeleninu, která obsahuje betakaroten a další vitamíny rozpustné v tucích. Miso polévku sice neděláme na tuku, i přes to není potřeba přidávat další olej, semínka nebo osmaženou cibulku, aby se vitamíny rozpustné v tucích dobře vstřebaly. Tuk už je obsažen přímo v miso pastě. Tento tuk stačí pro snadné vstřebání nejen betakarotenu, ale i dalších vitamínů A, D, E a K.
Více informací tedy například na stránkách Jíme jinak. nebo třeba na Country Life.Zdroj: https://www.jimejinak.cz/
Přihlásit se k odběru:
Komentáře k příspěvku (Atom)
Snídaňová inspirace - francouzský toust
Jako vždy, normálně nesnídám, ale víkendovou snídani od Jardíčka neodmítám :). Tousťák obalený ve vajíčku rozmíchaném v troše mléka. Jinak n...
-
Jen pro připomenutí toho, co zde již několikrát zaznělo :). Ořechy (vlašáky, lískáče...) - taky milujete jejich chuť v době dozrání, ještě n...
-
Recepty z červené (a nověji i žluté a bílé) řepy zde na Střípkách se vyskytují v polévkách, jídlech, pití, v pickles... tady je jejich souhr...
-
Po zimě potřebujeme všichni nabrat sílu... měli jsme málo sluníčka, málo živých potravin. To vše nyní můžeme plnými doušky nabírat z rodícíh...




Žádné komentáře:
Okomentovat