Je to lumpík ten Jardíček. Zase kvůli němu musím gůglit, abych měla aspoň představu, co že to vlastně jíme.
Tak tedy tentokát toto: "Croque monsieur [krok mesjé] je druh sendviče pocházející z francouzské kuchyně. Název vznikl spojením slov „croquer“ a „monsieur“. Croque monsieur vznikl v roce 1910 na Boulevard des Capucines, je typickou teplou přesnídávkou v pařížských kavárnách a zmiňuje se o něm ve svém díle Marcel Proust." Tolik Wikipedie.
A díky gůglení jsem se dozvěděla i to, že existuje ještě Croque madam - což jest totéž, jen se k tomu přidá volský voko :).
Jardíček si to trošku přizpůsobil... když pročítám recepty na netu, je toho tam víc. Takže tedy naše verze: Bešamel máslo+mouka+mléko+sůl - v originálu tam patří ještě muškátový oříšek, vychladnout, popatlat na 2 plátky tousťáku, na to nasypeš strouhaný hodně tučný sýr (v originálu je další vrstva šunka) a na toustovou protivrstvu hořčice, splácneš, navrch znovu bešamel, posypeš sýrem a v rozpálené troubě necháš zapéct cca 12 minut, až to začne bublat a zlátnout.
Přihlásit se k odběru:
Komentáře k příspěvku (Atom)
Aviváž z levandule
Na toto jsem narazila na FB na stránce Levandulová zahrada Anette. Levandulová zahrada v obci Klapý, majitelka Ing. Simona Görtlerová. Moc ...
-
Recepty z červené (a nověji i žluté a bílé) řepy zde na Střípkách se vyskytují v polévkách, jídlech, pití, v pickles... tady je jejich souhr...
-
Byla vynikající. No, dyk ji dělal Jardíček, tak jak jinak :-). Cibule, kousek mrkve osmahnout, medvídek a trochu špenátu, kmín, bazalka, pod...
-
Opět jsem zkusila něco nového. "Zlatej déšť" opravdu upřímně miluju, to asi každej, všichni už se po zimě těšíme na cokoliv rozkve...


Žádné komentáře:
Okomentovat