sobota 7. října 2023

"Zadělávaný" pórek ve šlehačce se šťouchanými bramborami a paprikopórkový salát

Vzpomenul Jardíček našich babiček, které dělaly různá jídla jako "zadělávaná". Používá se to slovo ale zcela oficiálně dodnes, akorát se tomu určitě říká i jinak. Trochu jsem gůglila, krásné povídání je například TADY. Asi bych to nějak stručně - dušené či vařené, zahuštěné a zjemnělé (mlékem, smetanou či vajíčky).
Takže šťouchanky s trochou másla a smetany. Pórek na másle osmahnutý do zabarvení, podlít trochou vývaru, lehce podusit do změknutí, podlít šlehačkou, zredukovat kvůli zhoustnutí.
No a bedýnkový salátek - paprika, pórek na superjemno, trochu cukru, soli, citron, lehounlince vody.

Žádné komentáře:

Okomentovat

Snídaňová inspirace - francouzský toust

Jako vždy, normálně nesnídám, ale víkendovou snídani od Jardíčka neodmítám :). Tousťák obalený ve vajíčku rozmíchaném v troše mléka. Jinak n...