pondělí 31. října 2022

Jantarová jablka

Tento recept jsem našla na efbé, kde to nějaká paní měla s ořechy. Vypadalo to moc hezky, recept jsem si uložila a protože jablíčkama jsme byli zavaleni (to ještě byly každý týden v Bedýnkách), jal se to Jardíček vyzkoušet. Nejdříve bez ořechů. Ty až v další várce :).
Na kilo jablek 800 g - 1 kg cukru (do sladších jablíček stačí míň), 100 ml vody, ořechy, může být skořice. Hodí se na to jablíčka s hustou dužinou, ale jde to prý ze všech. Jablíčka neloupaná, bez jadřinců - nakrájet na plátky, půlhoďky nechat odležet ve studené vodě se lžící sody, pak vodu slít. Sirup svařit z cukru s vodou, zalít jím jablíčka a ihned nechat provařit. Vařící držet na ohni asi 5 minut a odstavit do úplného vychladnutí. Poté opakovat ještě dvakrát, pokaždé vroucí džem vařit ne déle než 5 - 10 minut. Paní doporučuje nemíchat, až u posledního vaření. Po třetím varu přidat ořechy, horké naplnit do sklenic a uzavřít. Otočit sklenice dnem vzhůru a zabalit, dokud úplně nevychladnou. Paní je používá do různých bublaninových buchet, koláčů, na lívance, palačinky, vafle, na zvláčnění dortového korpusu...
Chuťově vynikající, sice trochu až moc sladké, ale přitom výrazně pikantní. A úžasná opravdu jantarová barvička.

Žádné komentáře:

Okomentovat

S Ellou Šamánkovou (nejen) o smrti a odcházení

S Ellou Šamánkovou (nejen) o smrti a odcházení Zdroj: YouTube, kanál Nechsenest CZ