Tenhle ovocný koláč miluju od dětství. Máma měla recept o něco složitější, počítalo se v něm na lžíce a dobenka se dělala zvlášť, ale pak jsem dostala stejný recept na hrníčky a ještě se to dělalo s drobenkou společně - a na ten nedám dopustit. Mám ho ráda s meruňkama, s rybízem, s angreštem, zbožňuju ho s aróniema :). Recept už jsem sem dávala - pro Janičku na švestkový :) a podruhé v době arónií :), ale ani jednou jsem neměla fotky. Dá se asi s kdejakým ovocem, ale pro mne to ovoce musí být pikantní, to k té drobence opravdu sedne :). Takže rebarbora je přesně to ono :). Pro mne asi nejlepší. Po aróniích :))). Takže tentokrát s fotkami :).
A ještě jeden bonusek - já tu základní drobenkovou hmotu vždycky hňahňala rukama. Přišel chlap - a použil robot.
A jde to i tak :). Šikovnej Jardíček :).
Takže opáčko: 1 hrnek polohrubé mouky, 1 hrnek cukru, osminka másla (Hera, Dukát) = DROBENKA.
Třetinu drobenky dáme bokem a ze zbytku doděláme TĚSTO: přidáme 1 hrnek polohrubé mouky, 1 prdopeč, 1 vejce, 1/4 l mléka (pomalu přilívat).
Můžu sem pro porovnání dát i ten původní rodinný recept, tak tedy nehrníčkové, ale lžícové těsto: 15 lžic polohrubé mouky, 1 prdopeč, 15 lžíc mléka, 8 lžíc rozpuštěné Hery nebo másla - rozpustit víc - asi 2/3 kostky, ze zbytku pak udělat drobenku. 8 lžic cukru krupice a 2 celá vejce. A pak samotnou drobenku - 4 deka másla, 4 deka hrubé nebo polohrubé mouky, míň než 4 deka cukru krupice. A dát na plech vysypaný hrubou moukou nebo strouhankou. Tenkrát ještě nebyl pečící papír :).
Asi 20-25 minut cca na 180-200, podle trouby...
No a na závěr důvod, proč se tahle placka pekla tentokrát a v jak úžasné společnosti se ocitla - na vernisáž naší kamarádky a jejích nádherných obrazů :).
Výstava v Pardubicích trvá do 30.6., doporučuji vřele návštěvu :).
Fotky dodávají receptu hned větší grády, skvělé! :)
OdpovědětVymazatSkvělé! Koláč i výstava.
OdpovědětVymazatRebarborový koláč jsem dělala v pátek, ale z jiného těsta. Zkusím tvůj. Vypadá chutně.