neděle 1. května 2016

Špenát s česnáčkem lékařským

Česnáček lékařský je bylinka, řadící se nejen k léčivkám, ale i k divokým nebo planým zeleninám. O něm samotném jindy a jinde. Teď posloužil k obědu. Babička chtěla br. kaši s řízkem, tak jsem si místo toho dala br. kaši se špenátem. Mám tu baby špenát z obchoďáku, ten mám moc ráda ve smoothies... a mám tu česnáček z přírodní nabídky :). Jen je nutné tady ve městě najít místo, kam nedočůrají :). To ale není problém, teď právě roste všude. Používají se mladé lístky :).
Vím, že nejúčinnější jsou tyto všechny bylinky divoké zeleninky zasyrova, však ho teď dávám na všechno, na chleba, do hotové polévky, na brambory, na těstoviny... jen ho sami nejdřív vyzkoušejte, první pocity jsou skvěle česnekoidní, pak ale ucítíte trochu hořkost. Na hořké už jsem se nučila, denně chroustám několik pampelišek... a má játra si hořkým chutím vysloveně lebedí, dřív bych se ale třeba na gerp nepodívala ani zdálky :).
Tak tedy česnáček nejdřív vyzkoušejte :). Někomu to hořké doznívání trošku vadí :).


Jinak klasický postup - na cibulku a na kuchyňský česnek jsem dala baby špenát a česnáček, malinko jsem osolila a pak trošku podlila, ale je to velice rychlé a dobré :). A celé jsem posypala vším zeleným, co zrovna doma je... včetně česnáčku :).

1 komentář:

Růžový Úplněk 13. 4. 2025 v 02:21 ve Vahách

Ve Vahách si chraňme: Ledviny, močovod, močový měchýř, žíly, kůži jako orgán doteku, slinivku, insulin, glukagon. A jako každý Úplněk - nedo...