Mnoho mnoho osvědčených receptů je z krásných plodů bezinek. Tentokrát mne oslovil recept na stránkách takové velice příjemné a šikovné Levandulky Rozmarýnové :). Bezinkový Trank to nazvala. Skleničku denně doporučila :).
S dozráváním černého bezu byl díky prapodivnému létu letos trochu problém. Na jednom keři se našly společně zralé kuličky, vyschlé kuličky, nezralé kuličky, sežrané kuličky. Piplačka sbírat :). Chtěla jsem to tento týden zopakovat, myslím sběr na chalupě v Podkrkonoší, ale nebyla už ani kulička. Vše během pěti dnů sezobáno.
1 kg zralých bezinek
1 svazek meduňky
2 l vody
1 lžička mletého zázvoru nebo o něco víc strouhaného čerstvého
1 lžička citrónové kůry
1 kg přírodního cukru
0,4 - 0,5 l alkoholu (nejlépe domácí pálenka nebo vodka)
1 svazek meduňky
2 l vody
1 lžička mletého zázvoru nebo o něco víc strouhaného čerstvého
1 lžička citrónové kůry
1 kg přírodního cukru
0,4 - 0,5 l alkoholu (nejlépe domácí pálenka nebo vodka)
Cituji recepis :)
Bezinky je důležité sbírat i se stopkami, aby nám z nich neutekla drahocenná šťáva. Odvážíme něco přes 1 kg bezinek, které dobře promyjeme a pomocí vidličky odstopkujeme přímo do hrnce ve kterém budeme nápoj vařit. Dále už nepromýváme, protože z bezinek začíná vytékat šťáva. Bezinky zalijeme 2 litry vody a vaříme 40 min.
Dále přidáme mletý zázvor, nasekanou meduňku, citrónovou kůru a vaříme ještě 20 min.
Po zchladnutí přecedíme přes plátno a všechnu šťávu vymačkáme.
Přidáme 1 kg cukru a zahřejeme. Stačí jen tak, aby se nám cukr rozpustil. Opět necháme zchladnout a vmícháme poslední ingredienci a tou je alkohol, který tomu přidá správnou sílu a náš Trank zakonzervuje. Teď už stačí jen slít ho lahví a dobře uzavřít.
Skladujte v chladu a temnu.
Konec citace :).
Konec citace :).
Zdroj:
http://levandulkarozmarynova.cz/obsah/domaci-prirodni-prostredky/pro-zdravi/bezinkovy-trank
Žádné komentáře:
Okomentovat