pátek 10. června 2022

Když vás večer honí mlsná - parmezánové chipsy - a je to hned :)

Tedy roky se zmítám v nejistotě - parmezán nebo parmazán?
Co na to na pravopisně cézet?
Slovo parmezán (druh sýra) je přejato z francouzského parmesan, což znamená parmský. Název tak odkazuje k italskému městu Parma, kde se sýr vyráběl. Správně je tedy psaní varianty parmezán (ne počeštěné parmazán). Praví gourmeti (gurmáni) však nepřipustí jiný tvar, než Parmigiano-Reggiano – tento název je dokonce chráněn značkou původu.

A potvrdili to i na parmezány cézet a tam to musí vědět :). Mimochodem krásné počteníčko a pokoukáníčko tam k tomu je :).
Jak se vlastně jmenuje: Parmigiano Reggiano je originální a jedinečný název. Česky se mu říká parmezán nebo nespisovně parmazán. Správný český název je však "parmezán". Slovo jsme převzali z francouzského slova parmesan. Často používané slovo "parmazán" vzniklo ve spojení s městem Parma a jedná se o hovorovou/nespisovou variantu. Je však dlouho a hojně používaná, a tak ji český jazyk vřele (spolu s parmezánem) vítá. Kdy vznikl a proč: Před 900 lety hledali Benediktínští mniši způsob dlouhodobého uskladnění mléka. Tehdy používali mléko slavných červených krav.

Receptu netřeba :). Zobání k vínečku éňo ňůňo :). Skvěle to Jardíček vymyslel :).

Žádné komentáře:

Okomentovat

Aviváž z levandule

Na toto jsem narazila na FB na stránce Levandulová zahrada Anette. Levandulová zahrada v obci Klapý, majitelka Ing. Simona Görtlerová. Moc ...