čtvrtek 5. května 2016

Tinktura z medvědího česneku

Nakrájené listy do sklenice, zalít vodkou nebo jiným čistým alkoholem, režnou, nebo prostě lihem či pálenkou 38 - 40 %. Pokud jde o slivovice, meruňkovice apod... to má každý jinak. Mně osobně chuť švestek nebo meruněk v bylinkových tinkturách vysloveně ruší :).
Nechat v kuchyni při pokojové teplotě 14-21 dnů, někdo dává vysloveně na sluníčko... každopádně denně protřepat. Po 2 - 3 týdnech slít.
Užíváme 10 - 20 kapek jednou až dvakrát denně podle situace - a potřeby. Do vody, starý ruský recept říká do mléka.

Snižuje vysoký krevní tlak.
Čistí žaludek a střeva - při poruchách trávení. Je vhodný při akutních a chronických průjmech, provázených plynatostí a kolikami.
Při nachlazení a při zahleněných dýchacích cestách.
Podporuje paměť, prevence aterosklerózy.
Čistí ledviny a močové cesty
Může se použít při ženských chodobách,
Snižuje negativní vliv nikotinu, čistí zahleněné plíce a průdušky, zmírňuje dýchací potíže.
Ničí choroboplodné zárodky, proto se hodí při všech infekčních onemocněních, virózách.
Kamarádce Lipetce pomohl hodně i po operaci zubů. Jak při bolesti, tak při zánětu. Super je prý taky třeba na koutky. Mamina Lipetky tinkturu zase užívala po pár kapkách preventivně. A těm dvěma bych věřila. Sbíraly medvídka už dávno, v době, kdy ještě neprobíhala taková medvědí mediální masáž, jako dnes...

Dole v kraji i na Moravě už medvídek kvete, u nás na chalupě (dovezený z Polabí) má teprve poupata u země...




Zjistila jsem, že si všechno musím popisovat... už se mi stalo, že jsem nerozlišila starší tinktury podle vůně :). Takže popisuju popisuju :)


Do lahve se na tyto účely medvídek nehňahňá, jen se prostě lahev nebo sklenice naplní... a on se časem sám smrskne... takže protřepávat každý den...

Žádné komentáře:

Okomentovat

S Ellou Šamánkovou (nejen) o smrti a odcházení

S Ellou Šamánkovou (nejen) o smrti a odcházení Zdroj: YouTube, kanál Nechsenest CZ