Nejvhodnější dobou pro očistu jater je jaro. Tak tedy chutě do toho. Postup podle pana Janči je již na blogu zveřejněn - zde: Ječné kroupy a očista jater.
Tedy malé opáčko :).
Kroupy (velikost 10) namočíme na nejméně 5 hodin. Počítejte s tím, že nějakou vodu spolykají, takže vodou nešetřit.
Pak je uvaříme - pomalu minimálně hodinu. Teď tedy polykají opravdu dost vody, takže hlídejte, aby se voda nevyvařila... ten šlem, který vzniká, ten v kroupách necháme - hladí nám sliznice :), potřebujeme ho :).
No a pak už jen každý den dvě lžíce teplých krup. Samotné, do polévky, na cibulce, jak libo :).
V podstatě jde dát kroupy a průběžně obměňované klíčené luštěniny a zelené natě :), zalít vodou, přidat Miso - a je to denní velice prospěšná polévka :).
U nás je polévka skoro pořád nějaká, takže můžu přidávat i do nich :).
Nebo miluju kroupy jen na cibulce a česneku - a ještě před dokončením si přidám česnek utřený živý :).
No a pro změnu do klasické zeleninové polévky s rýží - a taky to jde :).

Jájo, kroupy bych snědla jen pod hrozbou zabitím. Pak by mi ovšem očista jater byla k ničemu.
OdpovědětVymazatKdysi jsem je vařila synovi, když si přitáhl z nemocnice úporný průjem. Horší blivajz jsem nejedla.
Kvůli tomu nejím ani pochoutky ze zabijačky, jakmile obsahují kroupy.
Tvůj článek je pěkný a poučný, leč ne pro mě.
[1]: Jarmilko zcela rozumím. Já měla dříve kroupy spojené jen se zabíječkou - s prdelačkou, s tou krví... fůůůůj.... a s uzenou polévkou, a tu jsem bytostně nesnášela... Takže jsem to tenkrát (2014) zkusila s obavami. A ejhle, zjistila jsem, jak jsou lahodné, hladivé, moc mi chutnají :).
OdpovědětVymazatVšak všechno není pro každého, u nás už začaly pampelišky, tak když je budeš při procházkách chroustat, játýrka si polebeděj :). Je mnoho možností, jak se čas od času pročistit :).
[2]: U nás zatím nic na louce nekvete. Jsme tu výš nad mořem a je tu chladněji.
OdpovědětVymazat[3]: No dyk je čas . Já v pátek tady v teplým městě utrhla Karlovi Bílé Pacince dva první květy
OdpovědětVymazat