Jarní strava by měla být skromnější a lehčí než zimní.
Jako po celý rok, tak i na jaře jíme sezónní, čerstvou stravu z podnebí našeho pásma.
Postupně ubíráme podíl pohanky a přidáváme kukuřici, i když podíl obou obilovin by měl být zhruba 1:1. Nejvíce však používáme rýži, kde nahrazujeme kulatou za dlouhozrnnou, dále je vhodný ječmen a oves.
Luštěniny můžeme obohatit o klíčené - hrách (pučálka), cizrna, čočka, adzuki - stačí polévková lžíce klíčků a výhonků.
Oproti zimě ubereme tuky, můžeme přidat malinko čerstvé zeleniny. Své místo v jarní kuchyni má divoká zelenina plná vitamínů a enzymů jako je pažitka, petržel, řeřicha setá, mladé listy pampelišek, sedmikrásky, ptačinec, popenec, česnek medvědí, polníček, listy kopřiv. Samozřejmě také první jarní zelenina - ředkvičky a saláty.
Snadno dostupným zdrojem vitamínů a minerálů jsou naklíčená semena a výhonky.
Své místo má kyselá chuť jak je již psáno výše.
Méně smažíme, grilujeme a pečeme, omezíme slaná a kořeněná jídla. Více vaříme ve vodě ale dobu varu zkracujeme, dusíme a napařujeme Je dobré alespoň na 14 dní vysadit všechny živočišné produkty.
Žádné komentáře:
Okomentovat