sobota 12. ledna 2019

Medvědí česnek na mražáku a v polévce

Medvědí česnek má svůj význam hlavně v časném jaru, kdy po zimě potřebujeme my i medvědi :) plno síly :), vitamíny, minerály, povzbuzující životadárné jarní energie. Hon na medvěda v posledních letech ukázal i různé možnosti, jak si trošku té medvědí síly uchovat po celý rok.
Sušení zrovna u medvídka nemá mnoho významu, ale dobře usušený může sloužit jako příjemné koření. Zůstanou nějaké minerály - stopové prvky, vláknina v zanedbatelném množství vzhledem k objemu zkonzumovaného... léčení nula.
Pesto - velice oblíbená záležitost, ale opět pouze gurmánský zážitek :).
Mražení - léčení nula, opět jen minerály a vláknina na obohacení jídelníčku. Ale zaplať Pán Bůh i za to :-D.
Hlavní význam spočívá tedy v jeho jarní úžasné síle a energii, v době, kdy ostatní divoké zeleniny ještě spinkají :).
To ale nebrání tomu nějak si ho uchovat v domácnosti. Zkusila jsem už všechny popsané možnosti - tentokrát se zmíním o mražení ve válci :). Naučila jsem se to na fejzbůku. Listy jsem přitiskla nahusto k sobě a zabalila do fólie. Takto zamražený se dá krásně odkrajovat na potřebné množství. Tohle bylo do zeleninové polívečky.
Musím říct, že tedy ani vůně ani chuť nic moc, s jarní konzumací to nemá vůbec nic společného... ale každý kousek zeleného se počítá :). V polívečce byl i normální česnek (miluju ho syrový, smažený, pečený, vařený...), byla tam i celá cibule, její sladkou vařenou chuť taky miluju, spolu s vařenou (pečenou, smaženou...) mrkví geniální přirozeně sladká náhražka dortíčků rozličných :).
Takže díky za jarní nadbytky, medvídku, za měsíc už možná budeš vykukávat z podsněhové duchny :).


Nakrájet z toho válce to jde úplně lehounce :). A zbytek zpátky na mražák :).


Tak tedy dobrou chuť :).



.

2 komentáře:

  1. Taky jsem zkoušela různé variance a mražený mi vyhovuje nejvíc. Alespoň do polévky nebo salátů.

    OdpovědětVymazat
  2. [1]: Tak už brzy se dočkáme živého :), to se už moc těším:))).

    OdpovědětVymazat

Kopřiva a bršlice

Každé jaro velice často popíjím kopřivy a bršlici. Kopřivy jen do Žofie, tedy do 15. 5., ale mladé po posekání v průběhu celého roku, jak mn...